ʻAkiapōlāʻau - Ross Feldner

Aloha! This week we’re off to visit the largest island in the United States, Hawaii, also known as “the big island.” Living here and nowhere else is the ʻAkiapōlāʻau, a species of honeycreeper that is endangered due to many threats, including introduced rats, pigs, cats, dogs, mosquitos, and, of course, habitat loss.

It was included on the endangered species list back in 1967 because of its fragmented population, low numbers and low reproduction rate. ʻAkiapōlāʻau only breed every other year!

ʻAkiapōlāʻau feed on insects which they find hidden within the branches of  trees, along with the nectar of flowers shaped like its bill. It also looks for invertebrates at the floor of the forest where there is a large amount of natural growth. This bird uses its long bill to peck open bark to reach larvae; it then uses its thin upper bill to probe out its meal and its lower bill to crush it.

ʻAkiapōlāʻau live in three distinct populations between 4,875–6,500 feet elevation on the Island of Hawaii. Their original range likely included all forested areas of the island.

They nest in open cups usually in the ‘Ōhi‘a lehua, a slow growing tree endemic to the six largest islands of Hawaii and the most common native Hawaiian tree, comprising 80% of Hawaii’s native forests.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

ʻAkiapōlāʻau Fun Facts

It is also known as the Hawaiian Woodpecker.

Fledglings have a very long period of parental dependency, often 4-5 months.

ʻAkiapōlāʻau tap branches with their lower mandible to locate prey.

They often join hunting parties made up of several species.

There are only an estimated 1,900 left on the island of Hawaii.

They drink sap from small, shallow wells they drill in live bark.

No other birds have evolved two bills in one.

When food is dropped, the Akiapolaau will fly down and snatch it as it falls.

It’s believed that they swallow minute pieces of lava to assist in grinding up weevils.

Click here to watch one foraging with its unique beak.

Click here to listen to its song.

CONSERVATION STATUS: ENDANGERED

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences