Allen's Hummingbird - Ross Feldner

Known for its vibrant flashy colors, Allen's Hummingbird is about 3 to 3.5 in length, weighs approximately 2 to 4 grams and is commonly found near brushy woods, gardens and meadows in coastal California.

Like all hummingbirds, Allen's Hummingbird's high rate of metabolism requires it to feed frequently. It drinks nectar from flowers and eats small insects (such as flies, ants, small beetles, spiders, and tiny wasps) in flight or from flower blossoms, providing needed protein and energy. They need to feed every 10 to 15 minutes, visiting up to 1,000 flowers a day and consuming over twice their own body weight in nectar daily! On hot days, since they lack sweat glands, they shed excess body heat by dangling their feet in the air during flight exposing their skin to cool down.

The courtship flight of male Allen's Hummingbirds is a frantic back-and-forth flight arc of about 25 feet. It is similar to the motion of a swinging pendulum, followed by a high-speed dive from about 100 feet during which tail feathers emit a characteristic sharp flutter to further attract attention of the female. Male Allen's Hummingbirds, like most hummingbirds, are aggressive and territorial, chasing other males and different hummingbird species from their territory. They have even been known to attack and drive off predatory birds much larger than themselves, including kestrels and hawks!

Allen's Hummingbird constructs its nest out of plant fibers, down, and weed stems, coating the nest with lichens and spider webs to give it structure. This process is gradual, taking about a week to build a nest of adequate size. They put their nests in spots that are safe to keep them away from predators.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Allen's Hummingbird
Fun Facts

The common name commemorates Charles Allen who identified the bird in 1879.

After mating, the male does not stay and help the female raise the young.

Male and female migratory patterns do not occur at the same time.

The young leave the nest about three weeks after hatching.

Adult males produce a distinct, buzzing sound with their wings.

They only breed in a narrow, 10-to-20-mile-wide strip of coastal scrub and chaparral from southern Oregon down to southern California.

They wrap spider webs around the base of the nest to bind it to a branch, allowing it to stretch and expand as the chicks grow.

The Allen's Hummingbird is an early migrant.

Click here to watch them zipping from flower to flower.

Click here to watch a mother on her nest.

CONSERVATION STATUS: LEAST CONCERN

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences