Black-bellied Plover - Ross Feldner

Also known as the Grey Plover, this long-distance migrant travels from its breeding grounds in the arctic tundra to the coasts of Mexico, Central and South America. This amazing journey covers more than 10,000 miles over 6 days with only a few stopovers!

Black-bellied Plovers nest on the ground in open tundra where there’s good visibility. The nest is a shallow scrape where generally four eggs are laid. The parents take turns incubating the eggs. One sits on the nest while the other searches for food.

They look for food on beaches and tidal flats in search of mollusks, worms, insects and crustaceans. Black-bellied Plovers do not feed in dense flocks. They feed while widely dispersed. During the summer months they benefit from large swarms of insects that congregate in shallow pools as the ice and snow melt.

Although they are the largest and heaviest of North America plovers, they are swift and agile flyers with a unique mournful whistle.

Their breeding plumage is quite plain with a dappled gray and tan back, a streaked breast, and a white belly. The plumage changes radically during the breeding season, when they show their namesake black belly, along with vivid white stripes on either side of their head.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Black-bellied Plover
Fun Facts

Black-bellied Plovers can be found on 6 continents.

It breeds at the very top of the world.

These wary birds act as a sentinel for other foraging shorebirds worldwide.

Their eggs hatch in a little under a month.

One was recorded flying from Canada to Brazil in a single flight!

It is the only American plover with a hind toe.

Males perform an elaborate "butterfly-like" display.

When predators are near, breeding males will perform distraction displays.

Click here to watch a huge flock trying to land at Lake Erie.

Click here to see/hear its plaintive call

Conservation status: Vulnerable

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences