Blue-gray Gnatcatcher - Ross Feldner

Despite its name, gnats are not its primary source of food. The Blue-gray Gnatcatcher lives from coast to coast in North America and is one our smallest birds, weighing roughly as much as a nickel! It is notoriously difficult to see because of both its size and its constant motion searching for food.

Blue-gray Gnatcatchers have an extensive repertoire of songs and their playlist includes samples of songs from many of its feathered neighbors, including the Rufous-sided Towhee, Blue Jay, warblers and vireos.

They mate for life and nest twice annually. The male attracts his mate to potential nesting locations with his songs. The nest looks like a large hummingbird nest or a bump on a tree and is usually constructed on the end of a branch or a fork in the tree between 12-40 feet above the ground. The nest is constructed with twigs and grass held together with spider webs.

The diet of Blue-gray Gnatcatchers is mainly small insects and their eggs, including flies, small wasps, leafhoppers, caterpillars and spiders. They catch their prey by snatching them out of the air, gleaning them from leaves and branches, and even pilfering spider webs.

Blue-gray Gnatcatchers have to contend with predators that threaten their eggs as well as their nestlings. Domestic or feral cats and snakes are significant predators. Predation sometimes forces the birds to build up to 10 nests in a single nesting season!

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Blue-gray Gnatcatcher
Fun Facts

The nest is camouflaged with lichens.

While the female is still feeding their young, the male begins building a second nest.

They rapidly flick their tails from side to side to flush tiny prey hiding in the foliage.

Blue-gray Gnatcatchers can hover and change directions quickly to snatch prey from the air.

They are sometimes called “little mockingbirds.”

The breeding range of the Blue-gray Gnatcatcher has expanded northward over the past 25 years.

They were once called Blue-gray Flycatcher.

It’s most well-known vocalization is its wheezy call notes.

Click here to watch one foraging.

Click here to watch one tending its nest.

CONSERVATION STATUS: LEAST CONCERN

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences