Common Poorwill - Ross Feldner

When you hear the phrase get a good night’s sleep this nocturnal bird takes this advice very seriously. It is the only bird known to go into torpor for extended periods of weeks to months! Torpor is a state of decreased physiological activity in an animal where they reduce their body temperature and metabolic rate often to survive periods of reduced food availability. Scientists have learned they can lower their body temperature to 41ºF. That’s a cool bird!

It gets its common name, like many other nightjars, from its call, a monotonous poor-will repeated from dusk to dawn.

Common Poorwill’s are found through the western United States to northern Mexico where the habitat is dry with open areas with grasses or shrubs, and even stony desert slopes with very little vegetation.

The poorwill feeds on nocturnal insects such as moths, beetles, and grasshoppers often catching them on the wing with its large mouth, swallowing them whole.

During the day the Common Poorwill will sit camouflaged on the ground making it extremely hard to see.

Eggs are usually laid on bare ground, occasionally on a hard gravel surface, flat rock, or a bed of pine needles, often partially shaded. Both parents take turns incubating the eggs and caring for the chicks.

A member of the nightjar family, they are highly active at dusk and dawn, earning them the prefix "night." The suffix "jar" describes the loud, mechanical "churring" or trilling sound they make.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Common Poorwill
Fun Facts

In 1804, Meriwether Lewis observed hibernating Common Poorwills  during the Lewis and Clark Expedition.

Its Hopi name is hölchoko, meaning “the sleeping one.”

The Common Poorwill is the smallest member of the nightjar family.

There are 6 species of nightjars in North America.

Breeding pairs sometimes move their eggs and young short distances if disturbed.

The Common Poorwill deals with extreme heat by panting and releasing water through the skin.

Young often move by somersaulting across the ground.

If disturbed they will make a hissing sound like a snake to scare away predators.

Click here to see/hear one at night.

Click here to see one imitating a statue.

CONSERVATION STATUS: LEAST CONCERN

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences