Eastern Kingbird - Ross Feldner

This native to the eastern United States is bold and conspicuous while foraging for insects in open areas with scattered trees and bushes, where it waits on an open perch and flies out to catch insects in flight. It will sometimes hover to pick prey off of plants. Prey includes wasps, bees, beetles, flying ants, grasshoppers and flies. While in its wintering area it also eats berries and fruit. The Eastern Kingbird is common around the edges of marshes, farmland, and native prairie grasslands. It winters in tropical forests, especially around edges and rivers.

Their nest is a sturdy cup built with weed stalks, twigs, and grass and then lined with fine grass and animal hair. Some Eastern Kingbirds take care to hide their nest in a tree or shrub and others build theirs out in the open on the top of a pole or stump. Those that nest in the open can see predators coming sooner and rely on highly aggressive behavior to protect their young. Unlike many birds, if the nest has been parasitized by a cowbird, the female recognizes the intruder’s egg and ejects it from the nest.

Eastern Kingbirds mean business and are known for mobbing crows, ravens, Red-tailed Hawks, and even Great Blue Herons! When they fight one another, they lock their feet together and rip at each other’s feathers, sometimes plummeting to the ground in full fight mode rather than submit to defeat.

Like all royalty it wears a crown—a red-orange patch on the top of its head that it flashes during mating or defensive displays. Snakes and squirrels are deadly foes. Some research shows that half of Eastern Kingbird’s nests are destroyed by nest predators.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Eastern Kingbird
Fun Facts

They feed their young for seven weeks.

Eastern Kingbirds will attack squirrels and knock Blue Jays out of trees.

Its scientific name Tyrannus which means king, despot or tyrant. This refers to the bird’s aggressive behavior.

A group of kingbirds is rightly called a tyranny, court, or coronation.

It is the only widespread kingbird in the eastern United States.

Both parents feed the nestlings.

The nest is built by the female.

The male Eastern Kingbird sings a "dawn song" early in the morning.

They only raise one brood per year.

Eastern Kingbirds almost never walk or hop. They prefer to fly everywhere.

Click here to watch them keeping a sharp eye out.

Click here to hear its call.

CONSERVATION STATUS: LEAST CONCERN

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences