Greater Yellowlegs - Ross Feldner

This endangered elegant wader has a long naming lineage. The first part of its scientific name is attributed to the Italian naturalist Ulisse Aldrovandi in 1603 and was even mentioned by Aristotle!

This noisy and conspicuous bird breeds in bogs and marshes in Canada and Alaska. It then migrates to both coasts of the United States. The Greater Yellowleg’s breeding habitat is so inhospitable and mosquito-ridden that it is one of the least-studied shorebirds on the continent.

Greater Yellowlegs nest in a slight depression in the ground in well-hidden locations usually near water. The nest is sparsely lined with grass, leaves, lichen, and twigs.

They dine on insects, small fish, crustaceans, frogs, seeds and berries. They forage alone on mudflats, shorelines, marshes and flooded pastures, sweeping their bill side to side to stir things up.

Courting males put on an elaborate display, diving and singing a rapid tuu-whee tuu-whee song. After landing, the male runs in circles around the female and poses with upraised wings before mating.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Greater Yellowlegs
Fun Facts

Sometimes referred to as the “marshpiper.” Other names include tattler, yelper and telltale which refer to its insistant alarm calls.

They were often hunted in the 1900’s and were considered to be “fine game birds.”

Their call is "whew-whew-whew" or "Dear! Dear! Dear!."

Both parents incubate the eggs.

During the breeding season, insects and insect larvae are the primary sources of food.

Chicks leave the nest a few hours after hatching and feed themselves within 48 hours!

Click here to hear one’s alarm call.

Click here to watch one snag a big snack.

Conservation status: Least Concern

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences