Lark Bunting - Ross Feldner

A true case of mistaken identity, the Lark Bunting is considered "misnamed" because it is neither a true lark nor a bunting!

It lives in grassland habitats and is known to be able to survive periods of drought, taking moisture from grasshoppers and other insects. It was noted during the “Dust Bowl” year of 1937 in Kansas that almost all wildlife had disappeared except the Lark Bunting.

It typically nests in dispersed colonies. Males fly up over their territory and sing while descending to declare ownership of a nesting territory. The song consists of a mix of whistles and trills. The call is a soft hoo.

To attract a mate, the male flies 20 to 30 feet straight into the air and drops down in a slow, fluttering spiral while belting out a beautiful, continuous melody.

The female mate choice is radically different from year to year! In different years, females show preference based on males' black coloring, size of wing patch, size of beak, as well as other characteristics.

The Lark Bunting is the most prevalent of the passerine (perching birds or songbirds) species found in the grasslands of North America, breeding in the prairie regions in the mid-western United States.

Like many grassland birds there has been a decrease in population with the loss of natural prairie habitat.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Lark Bunting
Fun Facts

It has been the state bird of Colorado since 1931.

Lark Buntings primarily forage on the ground, mainly eating insects in summer and seeds in winter.

They are nomadic nesters moving from year to year to wherever rain has produced a good crop of grass and insects.

The Lark Bunting evolved alongside bison herds.

They are actually part of the sparrow family rather than a true bunting.

Male Lark Buntings change their plumage completely from black in summer to mottled brown in the winter.

A group of buntings is known as a decoration, sacrifice, or mural.

Click here to watch/hear one singing.

Click here to watch one foraging.

CONSERVATION STATUS: LEAST CONCERN

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences