Lazuli Bunting - Ross Feldner

Named for the gemstone lapis lazuli, the brilliant cerulean feathers and vibrant orange breast of the male make the Lazuli Bunting a striking sight. In contrast, females are more subtly colored with warm grayish-brown plumage and a pale cinnamon breast.

They are fond of insects such as caterpillars, spiders, and beetles, as well as berries and seeds from plants like serviceberry and chickweed. When foraging, Lazuli Buntings glean food from the foliage, hop along the ground, or fly out to catch aerial prey. They will often visit feeders especially those with millet or nyjer seed.

Amazingly, no two male Lazuli Buntings sing the same song! Each male develops his own distinct tune, which he uses to attract mates and defend his territory. Once a mate is attracted and paired with, they produce 1 to 2 broods per year.

Lazuli Buntings nest in thick shrubs, vines, or low trees, usually 2-4 feet off the ground. The female picks the site and builds the nest, which is an open cup of grass, weeds, bark, and leaves, lined with fine grass, rootlets, and hair. Tent-caterpillar silk is often wrapped around the outside of the nest!

Lazuli Buntings prefer habitat that includes open brush and streamside shrubs. They breed in brushy areas with open grassy areas nearby from southern Canada to northern Texas and west to southern California.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Lazuli Bunting
Fun Facts

Older males sing a unique song.

They begin molting before migrating.

A group of buntings is collectively known as a "decoration," "mural," or "sacrifice."

Their nest is a loose cup of grasses placed in a bush.

The Lazuli Bunting’s song is similar to that of the Indigo Bunting.

They are related to cardinals and grosbeaks.

No subspecies are recognized.

Lazuli Buntings individually develop songs that incorporate fragments from neighbors, creating "song neighborhoods."

They often breed in recently burned areas.

Click here to hear a male singing.

Click here to watch a male dining on thistle.

Conservation status: Least Concern

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences