Palm Warbler - Ross Feldner

Unlike most warblers, the Palm Warbler prefers to forage down low in thickets or on the ground and is easily recognized by its constant tail bobbing.

This neatly patterned warbler has two subspecies that mix where they meet. The Western Palm Warbler which has less yellow and less streaking and the Eastern Palm Warbler which had brownish upper parts and yellow underparts with a bold rufous breast.

They are one of the earliest migrants to return to their breeding grounds in the spring, often months before most other warblers.

Females build cup-shaped nests out of peat moss and other soft plant materials usually on the surface of bogs, beneath a small conifer. Their nesting habitat is often very remote and difficult to get to, making their nests difficult to locate.

Palm Warblers mainly eat insects including mosquitos, flies, ants, bees and spiders by searching among the leaves of shrubs or low trees. They also eat berries, seeds and even nectar. They are often seen in small flocks with Eastern Bluebirds, Chipping Sparrows, Pine Warblers, and other species.

Many Palm Warblers spend the winter in Florida near, you guessed it, palm groves!

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Palm Warbler Fun Facts

Their song is a monotonous buzzy trill.

Both parents help feed the nestlings.

Palm Warblers breed in boreal forests.

They play a crucial role in the ecosystem as a pest controller and seed disperser.

Palm Warblers are one of the northernmost breeding of all warblers.

They got their misleading name based on a specimen collected on Hispaniola, a Caribbean island with a lot of palm trees.

There are currently no major threats to Palm Warblers’ habitats since most of their breeding range is extremely remote.

Click here to watch one singing in early spring.

Click here to watch the famous tail wagging.

Conservation status: Least Concern

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences