Redhead - Ross Feldner

One of the simplest named birds is the Redhead, a medium-sized diving duck with a bright cinnamon-red head and a pale blue bill.

Like most diving ducks, the Redhead’s legs are place further back on the body which helps them forage underwater but makes walking on land difficult.

Redheads prefer small, semi-permanent wetlands in non-forested country where the water is deep enough to provide dense vegetation. During winter Redheads switch to large areas of water near the coast that are protected from wave action.

Redheads flock together on lakes and other bodies of water, but migrate in pairs, which form in December or January through long elaborate courtship rituals that begin with the male neck-kinking and head throwing while emitting a cat-like call.

They have a distinct feeding pattern based on whether it’s breeding or wintering season. During the breeding season they feed on gastropods, mollusks and insect larvae. During wintering they eat mostly plant material such as grass, weeds, wild rise and bulrushes.

Nests are built with thick and strong plant material in emergent vegetation, such as hard stem bulrush, cattails and sedges, over or near standing water.

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Redhead Fun Facts

Other names are Red-headed Duck (seriously) and the Red-headed Pochard.

Redheads make up 2% of North America's duck population.

Once courtship is finished the two birds are paired for life.

Winter flocks number in the tens of thousands.

Females are expert brood parasites, laying some of their eggs in other bird’s nests.

Redheads are extremely gregarious even landing near hunting decoys before the hunters have finished setting them up.

Ducklings often leave the nest within 24 hours of hatching.

Click here to see/hear a males strange cat-like call.

Click here to watch Redheads courtship activity.

Conservation status: Least Concern

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences