Ruby-crowned Kinglet - Ross Feldner

This “fun size” bird is slightly larger than the related Golden-crowned Kinglet and can be found throughout North America.

Their breeding habitat is coniferous forests across Canada, Alaska, northern New England and the western United States. They nest in a well-concealed hanging cup suspended from a tree branch and constructed with moss, twigs, feathers, conifer needles, lichens, rootlets, grasses and spider silk, lined with feathers, fine grasses, plant down and animal hair.

Ruby-crowned Kinglets eat mostly insects but also eat seeds and fruits.

They move along branches or through foliage with short hops, and fly with bursts of rapid wing beats. They are constantly active, and easily recognized by their characteristic wing-flicking. Their flight is described as "swift, jerky, and erratic".

The Ruby-crowned Kinglet's vocalizations are remarkably loud and complex with their song divided into three main parts: a series of high pitched notes (zee-zee-zee or tee-tee-tee), two to five low trills (turr or tu), and a repeated three note "galloping" phrase (tee-da-leet, tee-da-leet). Only males sing the third part!

The hard to see red crest is raised when agitated or in display. Often, they perform a "broken-wing" act to draw predators away from their nest, which they will defend fearlessly, mobbing the intruder whether it's a cat, a squirrel, or even a human!

If you enjoy RCC’s Bird of the Week please consider making a donation to support it and our other important RCC programs. Chirp!

Ruby-crowned Kinglet
Fun Facts

Females are identical to males except for the crown.

They like big families and often lay as many as twelve eggs in a clutch!

Studies have shown that the Ruby-crowned Kinglet uses only about 10 calories per day.

Incubation is by the female only.

Ruby-crowned Kinglets will visit flowers, possibly for nectar.

They live in diverse habitats from deserts to high mountains, saltwater wetlands, tundras and urban/suburban areas.

They travel long distances, flying from northwest Canada and Alaska down to Mexico.

The number of Ruby-crowned Kinglets is growing!

Click here to watch some enjoying a waterfall bath.

Click here to watch/hear their bubbly song.

Conservation status: Least Concern

 

RACHEL CARSON COUNCIL
8600 Irvington Avenue  | Bethesda, Maryland 20817-3604
(571) 262-9148 | [email protected]

Follow Us

Having trouble viewing this email? View it in your web browser

Unsubscribe or Manage Your Preferences